PlanYour Light

האפשרויות לתכנון תאורה בחלל מסוים הן מגוונות. בתכנון תאורה, כבכל תחום אחר בעיצוב, יש יותר מתשובה אחת נכונה. למרות שפע האפשרויות, ואולי דווקא בגללן, חשוב שתכנון התאורה בחלל ייעשה באופן מקצועי ומושכל, אשר יתאים את פתרונות התאורה למשתמשים (גילאים) ולהעדפותיהם (אוהבים הרבה/ מעט אור), לסוג החלל (תכנון תאורה בחדר שינה שונה מזה שבחדר הרחצה או בסלון), למטלות המתבצעות בו (תאורת עבודה, קריאה, צורך להבחין בפרטים קטנים או תאורת מעבר וכו') וכמובן – גם לתקציב

 

תחום התאורה התפתח בשנים האחרונות ועודנו ממשיך להשתכלל ולהתפתח. מבחינת המשתמש זו בשורה נהדרת, כי ההיצע הקיים מאפשר לכל אדם לצרוך תאורה איכותית בבית במחיר שווה לכל כיס. עם זאת, הצרכן הרגיל יכול "ללכת לאיבוד" בסבך המידע, ולבחור תאורה מבלי לדעת כיצד לעשות זאת נכון ובמה חשוב ורצוי להתמקד. כשם שתאורה טובה משרה נועם בחלל, תאורה שאינה טובה גם גובה מחיר: היא יכולה לייצר כאבי ראש, ריצודים ויובש בעיניים, עייפות וקושי להתרכז (כשהסובלים מתסמינים אלה לרוב לא מקשרים ביניהם לבין שהייה ממושכת בחלל שמואר בצורה לקויה).

 

תכנון תאורה אינו מסתכם בקניית גופי תאורה לבית לאחר קבלת מפתח. למעשה, את פתרונות התאורה חשוב להגדיר עוד בשלב התכנון של הבית, כדי שניתן יהיה להטמיע אותם בקלות יחסית כבר בשלב הכנת תשתית החשמל ולאחריה, להטמיעם גם בתשתית הגבס. בחירת גופי התאורה נעשית בשלב הרבה יותר מתקדם (כשתכנון התאורה כבר הסתיים), והיא בבחינת "הדובדבן שבקצפת".

 

לתכנון תאורה מקדים השפעה חשובה ומכרעת על החיים, ההתנהלות והאווירה בבית. למרות שאור הוא אמורפי ומופשט ואינו דבר מוחשי שניתן לגעת בו, תאורה היא מרכיב מרכזי בבית, בשל השפעתה על התחושות והרגשות שלנו. תאורה מייצרת אוירה!

 

מעוניינים בייעוץ תאורה? להשארת פרטים לחצו עליי

כשאתה מעריך את החשיכה בזמן שאתה מעצב את האור, אתה יוצר סביבה מעניינת יותר, שבאמת משפרת את חיינו

ייעוץ ותכנון תאורה, אז ככה זה עובד:

יציאה לחנויות לבחירת גופי התאורה

 

שינויים, עדכונים ואישור שלכם לתכנית

 

הכנת תכנית תאורה (כולל קבוצות הדלקה) וכתבי כמויות

פגישת היכרות – הבנת הצרכים, הכרת החלל והגדרת תקציב.

תכנון תאורה נכון

שכבות של אור - Layers Of Light

כשמעצבים חלל נהוג לחשוב בשכבות. שכבות של חומר, של צבע ושל צורה. מתחילים מהמאקרו ויורדים אל המיקרו. שינוי הרזולוציה והמעבר מהפרטים הגדולים אל הקטנים, מאפשר לדייק את תכנון החלל. כל פעם מוסיפים עוד שכבה ועוד שכבה, ובסה"כ, שכבות מוסיפות עניין ועומק לחלל. גם בתחום התאורה "מודל השכבות" עובד.

 

וזאת למה ? כי בתכנון התאורה בחלל ניתן לדבר על שלוש שכבות של אור:
1. תאורה היקפית
2. תאורת משימה
3. תאורת מדגישה

 

לכל אחת מהשכבות הללו תפקיד שונה בחלל, ובסה"כ, שילובן מספק מענה איכותי להארת החלל.

 

אז מה עושה כל שכבה ?

 

השכבה הבסיסית היא התאורה הכללית (general), שקרויה גם תאורה היקפית או תאורה פרמטרית. תפקידה לספק הארה כללית ואחידה בחלל, והיא מדמה את האור הטבעי. עדיף שאור זה לא יגיע אלינו באופן ישיר, אלא יוחזר אלינו מהמשטחים בחלל, כלומר מהתקרה ו/או הקירות. החזרים אלו של אור הם רכים ונעימים יותר לעין מאשר אור ישיר ולא "מעובד" או לא "מסונן". שכבת תאורה זו צריכה להיות רכה, אחידה, מפזרת ונעימה.

 

השכבה הבאה היא תאורת המשימה (task), אשר כשמה כן היא – זוהי תאורה ספציפית לביצוע מטלה. מדובר על אור ישיר שמאיר את משטח העבודה – זהו אור ממוקד וחשוב מאוד שלא יסנוור.

 

השכבה השלישית היא תאורה מדגישה (object), ותפקידה להאיר מוקדים עיקריים ולהבליט אובייקטים נבחרים בחלל, החל מהארת קווי המבנה ואלמנטים אדריכליים כגון עמודים או פתחים ועד אלמנטים דוממים כגון יצירות אמנות (פסלים ו/או תמונות). תאורה זו מייצרת דרמה, עניין וחוויה רגשית לצופה.

 

כל השכבות הללו חשובות בהארת החלל, כי הן מאפשרות יצירה של תרחישי תאורה שונים בחלל אחד נתון. המינון של כל שכבה נקבע לפי אופיו של החלל ושימושיו. ולכן – הגדרת הפונקציות המתבצעות בחלל הן שלב בסיסי בתכנון התאורה בו. מצב הרוח בחלל נקבע על ידי איכות ההארה שלו, אשר יוצרת את חווית האור.

תאורה נכונה: מדוע זה חשוב ומה כדאי לדעת - Right Light: Why is it Important and What Should We Know

תאורה נכונה היא אחד הכלים המשמעותיים לשיפור איכות החיים בבית. תאורה טובה (המשלבת תאורה טבעית וגם מלאכותית) הינה חיונית לתפקודנו בתוך מבנים, בתים ומשרדים כאחד. תאורה מאפשרת לנו לראות את הסביבה, להבחין בפרטיה ולהתמצא בה באופן בטוח. תאורה גם מרחיבה את שעות הפעילות שלנו – אנו יכולים לעבוד, ללמוד, לבשל, לבלות ולארח גם בשעות החשיכה.

 

אבל תאורה היא הרבה יותר מזה. תכנון תאורה נכון מאפשר לנו ליצור "תרחישי אור" המותאמים במדויק לסוג המטלות המתבצעות בחלל, בהתאמה מדויקת לצרכי המשתמש. ההתאמה לצורך מאפשרת לחוות את החלל בצורה טובה יותר, לא רק מהבחינה הפונקציונלית אלא גם ברמה האסתטית, כי תאורה לא רק "מגרשת" את החושך, אלא היא גם "מרגשת" את הלב: תאורה מאפשרת לנו לייצר חלל מסקרן שיש בו מקצבי תאורה, שנעשה בו שימוש בזוויות תאורה שונות (אור מפזר/ אור ממקד) ושמודגשים בו עמודים או אלמנטים אדריכליים אחרים בחלל.

 

מכלול זה, הבנוי ממספר שכבות של אור בחלל נתון, מייצר פתרונות תאורה העונים על צרכים פונקציונליים ואסתטיים כאחד ומספקים למשתמש חווית אור איכותית, נעימה ומהנה. למרות שתפיסת האור הינה סובייקטיבית, ניתן להכליל ולומר, שכאשר אנו חווים את החלל בצורה מותאמת וטובה יותר, יש לכך השפעות פסיכולוגיות חיוביות על הפרט ועל ה-WELL BEING שלו, גם בטווח הקצר ולבטח בטווח הארוך.

 

כאשר אנו בונים או מעצבים בית, זה הזמן המתאים לתכנן בו את מערכות התאורה, אשר משמשים את כלל בני הבית ומשפיעים על ההתנהלות היומיומית בו. בעבר נהוג היה לקשר בין כמות רבה של אור לבין האיכות שלו, אבל היום ידוע כי אור טוב אינו בהכרח אור חזק (כאמור, כמות האור היא סובייקטיבית לכל אדם והיא גם משתנה בהתאם לסוג המטלה שמבצעים).

 

בתכנון מקצועי של תאורה לבית יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים חשובים. רוצים לדעת מהם? מוזמנים לעבור למאמר בחלונית הבאה.

פרמטרים חשובים לתכנון תאורה איכותי - Important Parameters for Well-Planned Lighting

התייחסות לחלל

1. התאמת עוצמת ההארה לגודל החלל ולגובה התקרה
2. התייחסות למערך הריהוט בעת תכנון התאורה
3. חלוקת החלל לפונקציות
4. התייחסות לחומריות החלל מבחינת צבעים, מרקמים, בליעת אור והשתקפויות
5. לבחור אלמנטים להדגשה (אדריכליים/ אמנותיים)

התייחסות לרכיבי המשתמש

6. מאפייני גיל והעדפות תאורה
7. ניתוח צרכים (עכשוויים + בעתיד)
8. שיקולי תקציב

התייחסות לרכיבי התאורה

9. שימוש בנורות בעלות הרכב ספקטראלי מלא, שיבצעו העברת צבעים נכונה
10. התאמת טמפרטורת הצבע של האור לסוג החלל ולמטלה המתבצעת בו
11. התאמת כיווני ההארה וזוויות ההארה (ממקדת/ מפזרת) לאפקט המבוקש
12. לצמצם בוהק וסנוור
13. שימוש בפתרונות תאורה בעלי יעילות אנרגטית גבוהה (חסכון בצריכת החשמל)
14. שימוש ברכיבי תאורה איכותיים
15. לאפשר נגישות הנדרשת לשם תחזוקה

צבעו של האור הלבן - The Color of the White Light

• איך בוחרים נורה עם הצבע ה"נכון" של האור ?
• איך מקנים תחושה של רכות וחמימות לחלל ?
• איזה טמפרטורת צבע מתאימה לחדר הרחצה ? לחדר השינה ? לסלון ? למשרד ? או לקליניקה ?

 

אם אתם מוצאים את עצמכם שואלים שאלות כאלה, אז המושג שמאפשר לענות עליהן מתייחס לנושא של טמפרטורת הצבע של האור !

 

צבעו של האור שנפלט ממקור האור מכונה "טמפרטורת צבע" והוא נמדד במעלות קלווין (K). לצבעו של האור הלבן השפעה על התחושה שלנו בחלל: טמפרטורת צבע נמוכה יותר תיתן תחושה ביתית וחמימה בעוד שטמפרטורות הצבע הגבוהות, משרות אווירה פורמלית ומשימתית.

 

טמפרטורת הצבע של האור אינה קשורה לכמות החום הנפלט מהנורה, אלא היא מתייחסת למדדים פיזיקליים של תדרים ואורכי גל.

 

בעבר, נהוג היה להשתמש בנורת הליבון, שהייתה בעלת טמפרטורת צבע של 2,700K. זה היה הפתרון הסטנדרטי והמקובל. כיום, שוק התאורה התרחב, ופתרונות התאורה הקיימים הרבה יותר מגוונים מנורת הליבון הוותיקה. דבר זה מצריך אותנו להתייחס לנושא טמפרטורת הצבע של האור, בשיקולי בחירת התאורה.

 

טמפרטורת הצבע נחלקת לארבע קבוצות :

 

חלוקה זו מתייחסת לנורות פלורסנטיות, אשר מגיעות בארבע טמפרטורות צבע. בגופי LED, קיימות בתוך טווח זה עוד טמפרטורות צבע, כך שהמגוון של גווני האור הלבן רק גדל (טמפרטורת הצבע מופיעה על גבי אריזת הנורות, כך שבקלות יחסית ניתן לדעת מהי).

 

חשוב לזכור, כי אין גוון אור "טוב" וגוון אור "לא טוב". יש גוון אור "מתאים" וגוון אור "לא מתאים". לפי הגדרה זו, צריך לדעת למה חשוב להתאים את גוון האור: חשוב לבחור את טמפרטורת הצבע הנכונה לא רק ביחס לצבעים שקיימים בחלל (רהיטים, שטיחים, צבע קירות, ועוד) אלא גם בהתאמה לסוג המטלה שמתבצעת בו: ככל שרמת הדיוק של המשימה הנדרשת גבוהה יותר, כך טמפרטורת הצבע הנדרשת גם היא, בהתאמה, גבוהה יותר. וכמובן, כמו בכל תחום בעיצוב, חשוב להתאים את טמפרטורת הצבע שבוחרים גם להעדפות המשתמש.